Kort information om varför denna sida kom till

Bucketlist

Det hela började med att Andreas fick den galna idéen att göra en Bucketlist. På den skrevs en punkt upp att springa Blekingeleden. Fredrik var inte långsam på att följa på, och vi började springa.

Båda kommer från Karlshamns Triathlon klubb, och är inte ovana att springa långa sträckor. Nu fick vi även möjlighet att upptäcka fin natur och samtidigt kunde vi informera kommunerna när vi upptäckte att något inte var bra på lederna.

Underhåll av Blekingeleden

Det har påpekats att Blekingeleden inte underhålls. Det har nämnts i tidningar och hemsidor och vi kände även att informationen var väldigt bristfällig på vissa kommunernas hemsidor. Vi försöker med denna sida få fram mer informationen och nuvarande status på leden, på så sätt hjälpa andra som vandrar/springer leden 2016. Förhoppningsvis kan vi hjälpa någon.

Fler som visat intresse

Först var detta mest tänkt för att träna långdistans samtidigt som vi ville kunna fokusera på löpningen och naturen. Det har visat sig att fler löpare var intresserade att följa med på denna naturlöpning, samt personer som cyklar MTB vill veta vilka Etapper som är cyklingsbara.

Vi hoppas ha sprungit igenom hela Blekingeleden innan Augusti 20 då både Fredrik och Andreas kommer köra Ironman i Kalmar.

Det har på sista åren blommat upp flera träningssätt och tävlingar i Blekinge och Föreningar, SISU samt Förbund hjälps åt för att lyfta idrotten i Blekinge. Vi vet att fler tränar mer och längre lågintensiva pass. På detta sätt hoppas vi även fler skall komma ut och upptäcka den fina naturen i Blekinge, som är så nära oss !


Nuvarande löpare som sprungit med

Andreas Mattisson

Andreas

Älskar naturen

Certifierad Tri4Fun Ungdomstränare i Triathlon

Tränar regelbundet för att det är skoj, även för att må bra!

Fredrik Cederqvist

Fredrik

Ny triathlet som visar framfötterna

Kommer köra sin första Ironman 2016 i Kalmar

Sofie Cederqvist

Sofie

Glad amatör som gillar löpning och MTB

Rockbrud som kommit in på träning och springer mycket med sina bröder

Ulrika Franzén

Ulrika Franzen

Sprallig

Tränar regelbundet och alltid lika glad

Kör sin första Swimrun Kustjagaren 2016

Cissi Lingerud

Cissi Lingerud

Orienterare och Triathled

Cykelansvarig och orginisatör på många sätt

Joakim Sorinder

Joakim Sorinder

Orienterare samt grym Mekaniker

Vet allt om Cyklar och vad som alltid har ett ess i ärmen

Roland Mårtensson

Roland Mårtensson

Triathlet som är grymt stark

Har alltid stativet redo..

Anders Wiklander

Anders Wiklander

Tycker träning är härlig

Triathlet och ungdomstränare

Är med på det mesta och tävlar i många olika grenar

Certifierad Tri4Fun Ungdomstränare i Triathlon

Tina Lindström

Tina Lindström

MTB och Löpare



Blekingeleden

Texter från de olika kommunerna

Blekingeleden går från Sölvesborg i väst till Kristianopel i öst.

Blekingeleden är ca 25 mil lång från Sölvesborg i väst (med anslutning till Skåneleden) till Kristianopel i öst ( med anslutning till Torsåsleden). Blekingeleden togs i bruk som vandringsled 1982. Tolv etapper bjuder på omväxlande naturupplevelser - berg, skogar, hagmark och kust. Här finns lämningar av sten-, brons-och järnåldern. Skärmskydd för övernattning finns samt rastställe med möjligheter att göra upp eld. För den som föredrar andra övernattningsmöjligheter, kontakta Turistbyrån för respektive kommun. Man väljer själv hur långt man vill gå och var man vill börja. Etappkartor finns att köpa på turistbyråerna i Blekinge för 10:- st, 50:- för alla etapperna.


Sölvesborg - Olofström

Storslagna mäktiga bokskogar på Ryssberget. Här är det mest vandring på skogsvägar, men det är en härlig känsla att gå på våren när träden precis har fått sina blad. Efter Ryssberget är det granskog för det mesta, många gånger med marken täckt av mossa. Särskilt runt sjöarna Raslången och Halen är naturen fantastisk med berg och vyer över landskapet. Många chanser att stöta på djur.

Olofström - Ronneby

Den här sträckan har många, långa och lite tråkiga etapper på vägar, både grus och asfalt. Men vägvandringen avbryts då och då med sträckor genom fin skog men även genom lite öppnare marker. Skogarna innan Ronnebyån är fulla med kulturhistoria. Man passerar även en del vackra naturreservat, skogssjöar och ett par smågrottor. Järnavik är ledens enda ställe där man har kontakt med havet, men här uppe på klipporna har man otroligt fin utsikt över skärgården med alla öar.

Ronneby - (Karlskrona via Bastasjöleden)

Mycket vandring på små smala stigar genom natursköna granskogar, ravindalar och naturreservat. Man passerar mycket sjöar, åar och forsar, som gör det lätt att ta sig ett dopp eller tvätta av sig, vilket behövs under sommarhalvåret när det är varmt. Det negativa med allt vatten är alla myggor, men så är det ju överallt. Vill man göra några avstickare så finns det 4-5 grottor som man når utan att behöva gå alltför långt från leden. Med hjälp av Bastasjöleden som är en förgrening till Blekingeleden når man nästan ända in till Karlskrona.



Etapper

Boafall – Fritzatorpet, cirka 12 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Olofströms kommun

Etappen börjar i en miljö med ett rikt växt- och djurliv. Den följer en gammal skogsväg för att därefter ta sig upp på Blekinges högsta delar, med en vidunderlig utsikt över sjön Halen. Leden går så vidare längs branta stigar och skogsvägar ner till Halens sydspets. Efter branten passeras den naturskönt belägna rastplatsen vid Tvätthallarna. Här finns goda badmöjligheter, samt vindskydd, grill, toalett och soptunna. Ved fylls på med jämna mellanrum under sommarhalvåret, såväl här som vid samtliga rastplatser längs Blekingeleden. Leden går så vidare genom kärrskog, längs sjökanten och förbi nästa rastplats, (Bergatorpet), även denna utrustad med vindskydd, grill, toalett och soptunna. Efter att ha passerat Halens camping/badplats följer man vägar i bostadsområden och kommer så småningom fram till Fritzatorpet (restaurang/hotell).

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-05-22

Något igenvuxet i början av etappen mellan 1-2km in, terrängen för löpning är varierande med grus och stigar. Något svårt för MTB då det var branta sluttningar och områden med mycket sten. Bra med markeringar och lätt att hitta. Några stolpar var av och de hade ställts mot några träd i slutet av Etapp 1. Etappen är väldigt fin, och springa längs med sjön Halen var väldigt trevligt.

Blekingeleden etapp 1, karta, bild på sträckan sprungen

Fritzatorpet - Slagesnäs, cirka 10 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Olofströms kommun

Från Fritzatorpet följer leden en grusväg och fortsätter därefter på stigar genom en vacker kuperad terräng. Framme vid Lohallaberget har man en fin utsikt över trakten. Leden går så vidare genom granskog och passerar ett mindre stenbrott innan man kommer ut till Snöflebodavägen. Här ligger en rastplats med vindsky dd, grill och toalett. Leden fortsätter längs Snöflebodavägen och så småningom kommer man fram till etappmål et vid Slagesnässjön. Här kan man bada och här finns grill, vindskydd och toalett.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-05-22

Hela Etapp 2 är svårt för MTB att passera. Löpningen är i många backar och terräng. Områden med bäckar/vattendrag som har brädor över skulle behöva förbättras, de var bristfälliga eller trasiga. Vi trampade genom några gånger. Flertalet träd har trillat över gångbroar mm vilket försvårar framkomligheten, passerade runt 10 träd som blockerade vägen, dessa är runt 7-9km in på etappen. Delar var även avstängda med band och ingen information om vart man skall ta sig. Vi följde leden ändå även om terrängen var väldigt dålig då den var uppkört av maskiner. Det behövs fler markeringar för att hitta rätt samt svårt att hitta ut ur skogen runt 9km in på etappen.
Denna etapp har väldigt mycket skog, och man rör sig på många orörda områden. Vackert om än en jobbig etapp då det är mycket backar.

Blekingeleden etapp 2, karta, bild på sträckan sprungen

Slagesnäs – Angölsmåla, cirka 20 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Olofströms kommun

Från Slagesnässjön följer man Slagesnäsvägen österut mot Kyrkhult. I Kyrkhult kan man proviantera året runt. Leden passerar Tulseboda Brunn och man kan göra en avstickare till Fornebudastugan, vid Fornebodasjön och till Hälsokällan. Man fortsätter så vidare på Hovmansbygdsvägen och från denna kan man göra en avstickare söderut (vägvisare finns ) till en rastplats med grill, vindskydd och toalett vid Bredasjön. Leden tar dig därefter vidare på grusvägar genom skogen och så småningom fram till Angölsmåla. Här slutar Olofströms del av Blekingeleden, men en mycket vacker sträcka följer därefter längs Mörrumsån.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-06-12

Etappen har ändrats och första milen består av att leden går på asfalt rakt igenom Kyrkhult innan det blir grusvägar, ca 7km in på etappen. Bra markeringar och inga hinder på vägen. Kan tas fram både på MTB och vanlig Cykel.
Etappen är väldigt snabb, det är inte mycket att titta på förrän man kommer till Hemsjö. Och mestadels av vägen är på asfalt.

Blekingeleden etapp 3, karta, bild på sträckan sprungen

Mörrumsån - Långasjönäs, cirka 16,5 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Karlshamns kommun

Från norra Svängsta följer man vägen österut med början på asfalt de närmsta sträckan. Ganska snabbt kommer man in på grusvägar och mindre stigar genom både skog och öppna fält på väg mot Hoka. Väl igenom skogen, korsar man väg 29 och in på Långasjönäsvägen. Denna grusväg leder direkt ner till Långasjönäs Camping som är slutdestination.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-06-17

Etappen är fin och lätt att hitta rätt på. Första 3km går på asfalt innan man kommer in på grusväg. Runt 5-8km på etappen, är det ganska uppkört i skogen av maskiner. Även en mindre stig som är ganska igenvuxen (runt 6-7km) och är nog det svåraste partiet för MTB att passera över en del stenar på branta partier.
Det är en fin etapp och det är verkligen mycket natur och sjöar att skåda över.

Blekingeleden etapp 4, karta, bild på sträckan sprungen

Långasjönäs - Järnavik, cirka 28,5 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Karlshamns kommun

Etapp 5 som är en ca 28km lång sträcka börjar i Långasjönäs Camping, där både vindskydd och toalett finns, den leder norrut längs med skogen och Elsebrånevägen varpå in på grusvägar österut. Sträckan leder norr om Hällaryd och passerar Norra Öllesjön som går att ta ett dopp i. Fortsätter sen norr om Åryd på mycket grusvägar och skogsvägar. De få gånger man leds ut på asfalt är när man skall byta stigar igen.
Etappen avslutas vid Järnaviks Camping där tillgång till toalett och övernattning finns.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-06-25

Löpningen utfördes på en av de varmaste dagarna och bidrog till att förstå hur varmt det kan bli på öppna fält. Då det är många grusvägar och avsaknad av skugga kan det bli väldigt varmt på denna sträcka.
I början av etappen kommer ganska direkt några svåra partier för cykel, MTB kan säkert användas på mestadels av etappen, men partier mellan Hällaryd och Åryd är på vissa ställen enbart stenområden och MTB bör undvikas eller hitta alternativ rutt (runt punkt 14-19, samt 24-29).
Markeringar är relativt bra fram till punkt 14, därefter var det avsaknad av markeringar, avbrutna stolpar, icke existerande stigar, väldigt högt i gräs och flertalet träd som låg över stigen. Även vid starka svängar borde fler stolpar med pilar finnas.
5st personer sprang fel flera gånger och det krävs en del jobb för att säkra upp leden där.
Mellan Punkt 24-29, var det elstängsel rakt över leden utan övergångsmöjlighet, avsaknad av markeringar och nedfallna träd.
Efter punkt 29 var markeringar samt vägarna bra.

Blekingeleden etapp 5, karta, bild på sträckan sprungen

Järnavik - Ronneby, cirka 21 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Ronneby kommun

Blekingeledens etapp 6 börjar vid lägerplatsen vid Järnaviks camping och slutar i Ronneby Brunnspark. På vägen passeras Anneberg, Mörtströmmen i Bräkneån och byarna Väby och Hakarp. Leden följer Kongs-Lijden (en del av den uråldriga västöstliga kör-vägen genom Blekinge), förbi Runamo, Landsbro (över Vierydsån) till Torneryd. Därefter fortsätter etappsträckan genom Ronneby till vackra Brunnsparken. Lägerplats vid Trollsjön, samt logimöjligheter på hotell eller vandrarhem. (totalt 21 km)

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-07-16

Etappen börjar med mycket berg längs med havet i Järnavik. Vyerna är väldigt bra och det finns toalett och camping från start. Det saknas markeringar redan från start när man kommer ut på grusvägarna, och vi sprang fel bara efter några kilometer. Stolpar som visar riktändringar, är flertalet väldigt låga, dolda då det vuxit mycket runt dem, samt avbrutna och låg halvt uppställt. Det är lätt att missa dem och gäller att veta vart man skall. Flera gånger räddade GPS kartorna oss.

Det verkar inte som att etappen har hållits efter mycket, det har växt igen otroligt mycket på flera ställen, nerhuggna träd gör att man tappar leden ofta. Räkna med nässlor och taggiga buskar som tagit över leden.

Blekingeleden Etapp 6 Karta, Bild på sträckan

Ronneby - Skärsviken, cirka 21 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Ronneby kommun

Blekingeledens etapp 7 börjar i Brunnsparken med Naturum i Villa Gymnastiken. Därefter fortsätter leden till Friareeken (en av Blekinges grövsta ekar), Påtorp, Gärestad, Levalunda, Edestad gård, Tallet naturreservat, Mölleryd med Möllerydsstugan, Johannishus och slutar vid lägerplatsen vid Skärsviken intill Listersjön. Senare delen av etappen är kringgärdad av fornminnesområden och naturreservat. (totalt 21 km)

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-07-16

Etapp 7 har mycket natur i etapperna, blandat med asfalt, grusstigar och små stigar längst med sjöar. Stolparna/ritmärken är väldigt glest och saknades några vid korsningar.

Redan från start mellan Fomansvägen och Hamnvägen var det en aningens igenvuxet, fast övergår till asfalt och grusvägar en bra bit. När man kommer till runt 8-9km på etappen är det väldigt igenvuxet, samt svårt att ta sig fram. Följt av grusvägar som är lättsprungna en bra bit.

Vid 14km gränsar man ett fält vid en grind (hål i gallret), här det också rejält igenvuxet och svårt att ta sig fram. Grusvägarna därefter är bra, men när det kommer till stigar i skogen mellan 14k-19km behövs renovering av språng, stigar, samt röjning.

Blekingeleden etapp 7, karta, bild på sträckan sprungen

Skärsviken - Alljungen, cirka 30 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Ronneby och Karlskrona kommun

Blekingeledens etapp 8 har sin början vid lägerplatsen i Skärsviken (Listersjöarna). Från Skärsviken går leden vidare genom många fina naturreservat. Först Store mosse, en av Blekinges större myrar, vidare till Värmansnäs, Sänneshult, förbi Listerbyeken (vägek vid Listerbysjöns strand) till Sachsiska Schweiz, där ingen avverkning skett de senaste 300 åren. Därefter fortsätter leden i Karlskrona kommun till nästa lägerplats; Stensjö by vid Alljungen. (totalt 30 km)

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-08-03

Fram till att man korsar Bokönvägen är det bra grusvägar och stigar, efter detta mycket svårsprunget och skogsmaskiner har kört upp så mycket att vi sprang vilse i 20min (vid 9km), och tog ytterligare 10min att kommer över till rätt stig igen.

Generellt är det dåliga stigar fram tills man kommer in på Karlskronas kommuns område, då ökar tätheten av markörer, det är rensat, fina vägar och stigar. Stor skillnad på hur etappen är skött.

Skulle nog ändå säga att Etapp 8, är en av de finare etapperna med alla sjöar man passerar, det är en del höjdmeter och en ganska tung löpsträcka.

Blekingeleden etapp 8, karta, motionsspår, bild på sträckan sprungen

Alljungen - Mörtsjöåsen, 25,46 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Karlskrona kommun

Alljungen är ett omtyckt utflycktsmål med möjlighet till bad. Stugbyn vid Stensjö finns kiosk och servering. Skogen består i början av barrskog och övergår till lövskog. Stålalyckan som var ett stort odlingslandskap är ett område man passerar i mitten av etappen, mot Mörtsjöåsen som är etappmålet.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-09-18

Sträckan börjar vid ett fint område mitt i skogen där man mycket väl kan övernatta. Grillplatser, boende, toaletter, vatten. Mycket fint området.
Sträckan följer många stigar, grusvägar och några enskilda löpsträckor över asfalterade vägar. Några mindre sträckor är på 70+ vägar, dock så få att det knappt är något att skriv om.

Liksom på de andra stäckorna i Karlskrona Kommun är det inte mycket att anmärka på. Dock följande: 13km in på sträckan missade vi att man skulle springa in i skogen och sprang längst med vägen, denna kunde markerats med en stolpe med pil in mot skogen. Vid 19km och 22,5km har det varit skogsarbete och någon stolpe saknades vid en högersväng där man trodde man skulle fortsätta längst med vägen.

Cykla MTB på mestadelen av sträckan går, finns några enstaka ställen där det är mycket sten och berg där man får bära cyklen.

Blekingeleden etapp 9, karta, motionsspår, bild på sträckan sprungen

Mörtsjöåsen - Älmtasjön, 8,3 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Karlskrona kommun

Sjöar, vattenfall, lövskog och blommor. På etappen möts man av inte minst Lyckebyåns utlopp i Stora Åsjön med möjlightet till bad. Bra skogsväg leder upp till Germundsmåla och därefter följer grusade bilväg till Älmtemåla. Där finns även Blekingeledens vackraste rastplatser med utsikt över sjön.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-09-05

En väldigt vacker etapp och troligen den kortaste sträckmässigt. Etappen börjar vid en sjö med vindskydd och väldigt vackert. Sträckan följer sedan längs skogsvägar, grus, stigar och är väldigt lätt att följa. Bra med markeringar hela vägen och det är inga problem att ta sig fram, en mindre trappa och höjdstigning finns på ett ställe som gör att MTB måste gå upp med cyklarna, annars lätt för MTB att ta sig fram. Såg även en toalett på halva sträckan vid en fiskesjö.

Etappmålet ligger vid en sjö med badplats, vindskydd och toalett. Väldigt fint och rekomenderar att övernatta på denna sträcka.

Blekingeleden etapp 10, karta, motionsspår, bild på sträckan sprungen

Älmtasjön - Kristianopel, cirka 27 km

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Karlskrona kommun

Äldre utgrävningar från 1100 och 1200 talet gör att man hittar delar av en medeltid stad namnet Avaskär.

Etappen leder till Kristianopel som var en större stad runt 1600-talet men förlorade sin stadsrättighet när Karlskrona tillkom.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2017-08-08

Etappen som börjar vid Älmtasjön är väldigt fint område. Här kan man stanna en natt och toalett finns också. Sträckan börjar i skogsparti och följer sedan mycket på grusvägar samt asfalt.

Mesta av etappen är faktiskt på grus (50%) och asfalt (30%), resterande skogspartier när man gränslar mellan vägarna. Det är fin natur, dock inte lika fin som många andra etapper. Inte mycket i etappen som man kan stanna och titta på. Det som kan vara intressant är en mindre butik Lilla-Butiken innan Kristianopel, samt även Sött&Salt när man anläder till etappens slutmål. Vid Kristianopel finns Camping, butiker och ligger precis vid havet så ett dopp i vattnet går med. Ett fint område.

Blekingeleden etapp 11, karta, motionsspår, bild på sträckan sprungen

Kristianopel - Bröms, 11,49 km (står 9km på kartan)

VANDRA SPRINGA CYKEL MTB VINDSKYDD TOA

Ansvarig: Karlskrona kommun

Sista etappen går igenom Kristanopel, Eriksholmsstallet, Höga Sands dynlandskap, Bröms och slutar på Brömsehus.

Ett stort fågelområde präglar detta område, etappen innehåller mycket talskog och äldre skog, delvis död skog som bidrar till ett rikt djurliv. Äldre fästningar och medeltida gränsfästen finns att skåda och detta med många små öar strax utanför kusten.

Karta: Garmin eller GPX efter löpningen GPX

Omdöme på etappen

2016-08-30

Ca 30% går på asfalt, 20% på strandgrus och resten på barrstigar. Detta är sista etappen och det var inga problem att hitta på sträckan. Markeringar var bra och många. Det var svårt att springa i sanden mitt i skogen, och kan tänka mig att MTB är svårcyklat på detta parti. Hittade inget Vindskjul eller plats man kunde grilla på, möjligt det fanns söderut vid Kristanopels camping. Dock inga vid norra delen. Leden övergår till Fredsleden och Torsås Leden direkt, så gör inte samma misstag med att bara springa, för då passerar man etappmålet.

Blekingeleden etapp 12, karta, motionsspår, bild på sträckan sprungen

Annan Information